Persoonlijke verhalen

1919kPersoonlijke deel van de website. Interessant voor hen die ons kennen. Foto's van familie (oud, nieuw, levend en overleden).

Drentsche Patrijshonden

1919kPepper was een echte Drentsche Patrijshond. Eigenzinnig, vrolijk, trouw en (soms) gehoorzaam. Hier staan een aantal leuke zaken aangaande de Drentsche Patrijs en Moos en Pepper in het bijzonder.

Dit is de persoonlijke website van Arjan (en een beetje Brigitte, maar die schuwt de publiciteit) en de twee Drentsche Patrijshonden Pepper (2005 - 2017) en Moos (2018 - ).
De site is bedoeld als een soort dagboek, archief, persoonlijk podium om iets over mijzelf en mijn (professionele) activiteiten te melden als ook een platform om datgene dat ik publiek wil maken, te etaleren (blogs, resultaten van projecten).
Anderzijds is het een "speel-website" om eens flink met het CMS Joomla te spelen: iets dat ik hier uittest, kan wellicht op een van de andere sites die ik (mede-)beheer gebruikt worden.

Andere websites

Zo beheer(de) ik als webmaster/hobbyist een aantal websites (CLARIN ERIC (tot 2014), CLARIN (tot 2016), CLARIAH-NL(tot 2021), Drentsche Patrijshond (tot 2021), Onze Drent, NOTaS, Oral History & Technology, SpeechAndTechnology, DH2019 (tot 2020), Sieb Nooteboom, Hans Anten). Bij al deze websites is het vooral van belang dat ze het doen en dat de geboden informatie begrijpelijk is. Dat is hier iets minder het geval en ik kan in principe helemaal los gaan :-). Gaat er iets mis, dan is er geen man overboord.
Het CMS van al deze websites (behalve die van de huidige DH2019, maar dat is een verhaal opzich) is in de regel de laatste versie van Joomla! Ervaring met deze site worden vervolgens gebruikt voor de andere websites die ik "beheer".

Activiteiten

Behalve "Webmaster spelen", houd ik me bezig met onderzoek naar TST (Taal- en Spraaktechnologie) en dan met name naar de praktische bruikbaarheid ervan, het middels blogs, artikelen, lezingen en RTV-optredens verkondigen van het TST-Evangelie, het mede-besturen van CLARIAH (een in 2009 begonnen, door NWO-gefinancieerd infrastructuurprogramma voor de Geesteswetenschappen).

Hierbij moet worden opgemerkt dat het bij mij steeds vaker gaat om het begrijpelijk uitdragen van wat AI+TST is, wat het nu/straks wel/niet kan, wat voor onderzoek en nu en straks plaats vindt.
Het doen van echt onderzoek verschuift daarbij een beetje naar de achtergrond. Deels zal dit een leeftijds-dingetje zijn, deels omdat ik het uitleggen eigenlijk heel leuk vind.

Van herkennen naar begrijpen

De laatste jaren is zowel in het onderzoek als bij het evangeliseren, het accent verschoven richting Kunstmatige Intelligentie (AI). Mooi opgenomen en goed uitgesproken spraak, wordt tegenwoordig bijna perfect herkend zoals uit dit gesproken CV blijkt.
De focus in het TST-onderzoek verschuift daardoor van het herkennen naar het begrijpen. Simpel gezegd van "wat zegt ie" → "wat bedoelt ie".

impostorMaar, een echte AI-onderzoeker ben ik niet en dikwijls bekruipt me dan ook het gevoel:
"straks hebben ze me door"!

 

  • Laatste aanpassing website: vrijdag 25 oktober 2024, 12:51:10.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen